Ziekenhuis Zonder Grenzen

Rotary Club Gaasbeek steunt ook dit jaar dit prachtig initiatief van alle Rotariërs uit België en Luxemburg.

Logo%20HSFZZG_1

ZZG is een Rotary Belux – NGO (D.1620 + 2170 + 1630) opgericht in 1992 en bestuurd door de Rotariers, met de volledige steun van de Rotary International.

ZZG werd heel snel erkend door belangrijke internationale instanties (Rode Kruis, Verenigde Naties, Europese Unie, Koning Boudewijnstichting, enz.).

Doel

Het doel is om de meest berooide verzorgingscentra ter wereld beter uit te rusten en in eer te herstellen (Azië, Afrika, Zuid-Amerika).

ZZG verzamelt medisch, chirurgisch, paramedisch en ziekenhuismateriaal in België en het Groothertogdom Luxemburg, en verdeelt het gratis, indien nodig aangevuld met nieuw materiaal.

HSF%20lits
Om dit materiaal te verzamelen, dienen wij hospitalen en de medische beroepen aan te spreken om ons de uitrusting die zij vervangen te willen afstaan.

ZZG draagt eveneens haar steentje bij in geval van rampen, zoals bij de tsunami’s in Indonesië en de Filipijnen of de aardbeving in Haïti.

Regelmatig helpt ZZG de clubs bij het realiseren van hun humanitaire acties in het buitenland, door het schenken van materiaal.

Verwezenlijkingen

In een tijdspanne van 22 jaar, heeft ZZG wereldwijd meer dan 600 humanitaire missies uitgevoerd.
Allemaal met succes dankzij haar organisatie en de samenwerking van de plaatselijke Rotary clubs.

Table%20accouchement

In 2014 :

330 afhalingen in België en GH Luxemburg

59 missies (1 per week) naar 17 landen, ten voordele van 44 hospitalen,

48.700 kg medisch en ziekenhuismateriaal, 732 m³

voor een douanewaarde van 475.200 € (= 2.376.000 € nieuwwaarde!).

Jaarlijkse behoeften

Het jaarlijks budget van ZZG overschrijdt ruimschoots de 150.000 €, hoofdzakelijk verdeeld in :

• logistiek personeel (afhaling, inzameling, voorbereiding, expeditie, administratie),
  • aankoop van onontbeerlijk bijkomend materiaal, verpakking en het verzending klaar maken,
  • opslagplaats,
  • nationaal transport (inzameling van materiaal).

Jaarlijkse geldmiddelen

ZZG haalt zijn geldmiddelen uit

• privégiften (fiscaal aftrekbaar vanaf 40 €), het duo-legaat
  • en voornamelijk de giften van de Rotary Clubs, onontbeerlijk voor haar voortbestaan.
    Met goedkeuring van de districten in 2009, heeft men aan elke club een voorstel gedaan om jaarlijks, bij middel van haar sociale kas, het equivalent van 10 € / lid over te maken aan ZZG, wat slechts een paar honderd euro per club betekent.

Besluit

Rotary BeLux mag trots zijn op zijn NGO’s, net zoals hij dit kan zijn door actief en duurzaam bij te dragen, aan een deel van hun financiering.