Rotary Clubs for Development

Voorzitter van Rotary Clubs for Development, Rudy Dupont onderhield ons op een gepassioneerde wijze over de doelstellingen, projecten en de situatie in Kinshasa.

DSC_2256 webDe projecten situeren zich in en rond Kinshasa waar op dit ogenblik 10 à 12milj mensen leven op een oppervlakte gelijk aan 1/3 van Vlaanderen. De levensverwachting is 48jaar. ¼ van de bevolking is jonger dan 18jaar. Projecties spreken van een bevolking van 50 miljoen in 2050! Er is een enorme migratie vanuit het gebied rond de Grote Meren. Doch deze mensen ontdekken dat er in Kinshasa ook geen toekomst is en trekken dan naar het plateau juist buiten de stad om zich te vestigen en proberen te overleven (zij zijn te fier om terug naar hun streek te gaan).

Moedersterfte (één Rotary thema): enorm hoog nl. 540/1000

Kindersterfte: ongeveer 100/1000

DSC_2255 web

De hoofdmissie van Rotary Clubs for Development: de armoede bestrijding door de gezondheid van de minderbedeelde bevolking van Maluku 1, Maluku 2 en N’Sele (districten van Kinshasa) te verbeteren door:

• Aanbod aan gezondheidszorg te verbeteren (oa de volledige vernieuwing van een ziekenhuis)
  • Verbetering van de toegankelijkheid van de kwalitatieve gezondheidszorg (een piloot project werd recent opgestart nl. de oprichting van een mutualiteit om de drempel van toegang tot gezondheidszorgen te verlagen en tgl. de kwaliteit van, de zorg te verhogen)

Rudy ging nog verder in op de verschillende projecten en het engagement van de Belgische Rotariërs in Congo (oa het opzetten en bewaken van de ‘koude keten’ van de inentingen tegen polio)

DSC_2260Voorzitter Jeroen Vanderlinden overhandigt Rudy een cheque van 1.500€ in naam van de club.

DSC_2262 webAls herinnering aan zijn bezoek: ons Rotary vaantje.

Bedankt Rudy. Tof dat Lieve je vergezelde.

Meer info over Rotary Clubs for Development: klik hier