Tim Derycke: interview

DSC_2001

Vertel ons wat over je professionele activiteiten?  Als Wealth Manager begeleid ik vermogende personen, families en organisaties bij het beleggen en fiscaal optimaliseren van hun vermogen. Daarnaast verleen ik ook advies over het zo goed mogelijk organiseren en voorbereiden van de overdracht van deze vermogens naar de volgende
generatie.  Eigenlijk is mijn voornaamste rol om de klant naar de juiste experten te leiden voor zijn specifieke behoeften. Dat kan gaan van beleggingen tot kunst, wijngaarden, aan- en verkoop van bedrijven,… Daarnaast bestaat een groot deel van mij opdracht uit het aantrekken van nieuwe klanten.

Wat was jou motivatie om lid teworden van Rotary? Na mijn studies in Gent, ben ik na verschillende omzwervingen in het buitenland terug in Gent terechtgekomen. Sinds 3 jaar ben ik dan uiteindelijk teruggekeerd naar mijn geboortestreek, het pajottenland en de Brusselse rand. Ik had het gevoel dat ik het contact met m’n streek na al die jaren een beetje was verloren en ik dacht dat ik misschien, met de ervaringen ide ik in de laatste jaren heb opgedaan, wel iets kon bijdragen. Ik was tijdens mijn jeugd altijd zeer actief geweest in het verenigingsleven in Lennik en Gooik en ik miste dat eerlijk gezegd wel. Via een vriend en ex-lid hoorde ik over de missie en de werking van Rotary, de combinatie van het opnieuw opbouwen van een netwerk in mijn geboortestreek, met het ondersteunen van waardevolle, veelal lokale initiatieven, sprak me meteen aan.

Waarom Rotary Club Gaasbeek? Ik wilde graag opnieuw actief worden in het verenigingsleven in mijn geboortestreek, die toch ook met voorsprong de mooiste streek van Vlaanderen is :-) Via onze huidige voorzitter Simon, met wie ik in onze jeugd nog veel aangename en lange avonden heb doorgebracht in de jeugdhuizen en feestzalen van de omgeving, kwam ik bij Rotary Gaasbeek terecht. Ik heb dan een aantal statutaire vergaderingen bezocht. Daar stelde ik vast dat er een zeer aangename sfeer was, dat er écht werd nagedacht over welke projecten we waardevol vinden om te ondersteunen + een zeer aanstekelijke dynamiek én een goeie mix tussen jongere en oudere leden. Toen was de beslissing voor mij snel gemaakt.

Dienst aan de gemeenschap is een belangrijk aspect van de Rotary werking: hoe zie jij dit concreet? Ik maak sinds dit jaar deel uit van de commissie dienst aan de gemeenschap van onze club. Hét belangrijkste criterium is volgens mij dat we een echt verschil kunnen maken voor een initiatief dat rechtstreeks ten goede komt aan de zwaksten in onze samenleving. Of dit nu is via het sponsoren van specifieke uitgaven, of simpelweg een bedrag toevoegen aan de werkingsmiddelen van een organisatie, vind ik minder belangrijk. Ik denk dat we onze rol voornamelijk lokaal moeten proberen spelen, maar als we voor zeer mooie projecten in het buitenland een verschil kunnen maken én we weten dat de middelen op en verantwoorde manier zullen worden aangewend, waarom niet?

Wat is de rol Rotary in de maatschappij? Rotary heeft met z’n enorme netwerk de capaciteit om mensen samen te brengen die, wanneer ze samenwerken, hun positieve impact op de samenleving kunnen vergroten. Onze club biedt voor mensen met een zeer druk professioneel leven ook de gelegenheid om regelmatig simpelweg even afstand te nemen, en even niet meer enkel te focussen op het werk, maar op vriendschap, dienst aan de gemeenschap,…  Dat gegeven vind ik op zich al zeer waardevol. Een mens verliest zich nogal snel in z’n eigen dagelijkse beslommeringen en beperkt zich graag tot z’n cocon, Rotary doet je hier regelmatig uitkomen.

Eerder dit jaar namen we bijvoorbeeld met een klein groepje deel aan de inclusieve vijfkamp van zonnestraal, waar we alle teams bestonden uit mensen mét en zonder beperking. Samen sporten en praten met die mensen, luisteren naar hun (soms tragische) verhalen is niet enkel voor hen waardevol, maar ook voor jezelf. Ik vond dat een zeer mooie ervaring.

In die zin denk ik dus dat de rol van Rotary dubbel is, namelijk een verschil maken voor de zwakkeren en tegelijkertijd voor de leden, die zelf ook vaak enorm veel opsteken van elkaar én van de projecten die ze steunen.

- Welke raad wil je geven aan geïnteresseerden ? Als je twijfelt, denkt dat Rotary misschien de oubollig is, geen dynamische organisatie is, of ze wel écht bezig zijn met dienst aan de gemeenschap,… Kom simpelweg eens op bezoek.

Bedankt Tim.