Ontmoeting RC Gaasbeek – Bagaya Kapelle

Deel dit nieuwsbericht:

Een mooie delegatie van onze club ging op bezoek bij Bagaya-Kapelle.

Bagaya-Kapelle stelde ons hun realisaties in Bagaya (Senegal) voor en bracht een vooruitgangsrapport over het project ‘Atelier voor verwerking van groenten en fruit’.

RC Gaasbeek steunt dit project gedurende drie jaar met jaarlijks een som van 6.000€.

2017 Bagaya website 01

Wij mochten proeven van de reeds geproduceerde fruitsappen en confituren.

DSC_0020

Meer over het project:

Bagaya is een klein dorp in de Casamance (Zuid-Senegal): 800 inwoners in het droogseizoen, 1500 inwoners in het regenseizoen.

Ook daar is de neerslag verminderd. De opbrengst van de rijstvelden is wisselvallig en mislukt ongeveer één keer om de vijf jaar.

De traditionele waterputten niet diep genoeg meer om het ganse jaar water te voorzien voor de groenteteelten. Eén projectveld met diepere betonnen put is aangelegd.

Er is wel een overvloed aan fruit dat niet allemaal geconsumeerd en verkocht kan worden.  Er gaat fruit verloren. Bovendien zijn de boeren afhankelijk van de prijzen die geboden worden door de opkopers. Er bestaan geen traditionele methoden om fruit te bewaren.

Doelstellingen

 Verlies van fruit tegengaan door bewaartechnieken te gebruiken:

  • confituren
  • drogen
  • verwerken tot nectar en siroop
  • Bewaard fruit langer kunnen consumeren
  • Bewaard fruit zelf verhandelen en minder afhankelijk zijn van de opkopers
  • Het atelier kan een 10-tal inwoners te werk stellen. Dit kunnen 10 mensen zijn die continu in het atelier werken. Dit kunnen ook enkele groepen van 10 inwoners zijn die om beurt een week of veertien dagen werken onder leiding van de staf.

 

Mensen worden opgeleid in de technieken van het verwerken van fruit en groenten en in het economisch en financieel beheer van het atelier. De technische werking en het beheer gedurende zal minstens één jaar opgevolgd en ondersteund worden.

 

Picture3

Er wordt gewerkt met statiegeld en hergebruik. Dit is niet zo gebruikelijk in Senegal. Bokalen en flessen moeten anders telkens opnieuw ingevoerd worden uit Frankrijk.

Na verloop van tijd kan de productie van het atelier uitgebreid en gediversifieerd worden naar de pasteurisatie van fruit en het steriliseren/inmaken van groenten. Het benodigde materiaal is weinig verschillend met dat voor het bereiden van confituur en siropen.

Picture2

Met dit alles willen we bijdragen aan de voedselveiligheid, de lokale economie stimuleren en de plattelandsvlucht tegengaan.