Rotary Gaasbeek sponsort reanimatiepop

Een delegatie van Rotary Club Gaasbeek (voorzitter Simon De Boeck, secretaris Reginald Schaumans, Peter Hermans en Lieven Krikilion) overhandigde een cheque van 3.000€ aan het Rode Kruis Vlaanderen-afdeling Lennik-Gooik ter financiering van de aankoop van een reanimatiepop.

Deze reanimatiepop is state of the art (wordt geleverd eind augustus) en één der eerste in een lokale RK afdeling in Vlaanderen. De cursist krijgt precieze informatie over de ‘kwaliteit’ van de reanimatie, zoals het ritme en de diepte van de hartmassage, de juiste plaatsing van de handen of de correcte toepassing van de mond-op-mond beademing: de kwaliteit van de hulpcursussen worden nog verbeterd.

P1000080 web  P1000075 web

Welkom door voorzitter van de afdeling Patrick Billen en woordje door onze voorzitter Simon.

P1000076 webOverhandiging van de cheque.

De Rode Kruis vrijwilligers zijn elke dag op diverse terreinen actief. Ze verlenen onder meer hulp en psychosociale bijstand bij rampen, organiseren eerste hulpposten op evenementen en sportwedstrijden, geven gratis opleidingen eerste hulp aan de bevolking en organiseren heel wat zorgactiviteiten voor kwetsbare mensen in onze samenleving.

De afdeling Lennik-Gooik organiseerde de laatste maanden verschillende cursusreeksen. 14 cursisten slaagden in november 2016 in het examen na de cursus Eerste Hulp, 7 ervan volgden en slaagden in het eerste examen op de aansluitende cursus Helper. In maart haalden opnieuw 14 cursisten het brevet Eerste Hulp.

Volgende week start de jaarlijkse RK stickeractie en voorzitter Patrick was fier de peter van deze actie voor te stellen: Frank Depestele, Lenniks ereburger, inwoner van Gooik en volleybal-topper.

P1000078 web

Fijn dat Rotary Gaasbeek deze actieve afdeling mag steunen.

Deel dit nieuwsbericht:

Peter Hermans: maidenspeech

Smartphone & tablet: uw mobiel manusje van alles.

Uiterst interessante maidenspeech met vele praktische tips oa qua veiligheid van het internetbankieren.

P1000061 web P1000063 web

Vijf snelle checks verhogen onze veiligheid van de app voor mobiel bankieren:

1/ Activeer steeds zelf je toegangscode zodat je steeds de enige bent die het toestel kan ontgrendelen.

2/ Voer updates uit: van je anti-virus programma, je software, apps en ook van je besturingssysteem.

3/ Bij verlies, diefstal of in reparatie geven van smartphone of tablet: sluit tijdelijk je contract internetbankieren af. Je kan ook bij verlies of diefstal je provider vragen om uw sim-kaart te vergrendelen en dan meteen een nieuwe aanvragen voor hetzelfde telefoonnummer.

4/ Geef nooit geheime codes of wachtwoorden door (telefonisch op per mail). Noch banken of andere instanties zullen je nooit om geheime codes of wachtwoorden vragen

5/ Ben je klaar met mobiel bankieren: sluit dan zelf je app af. Normaal sluit bank deze ook automatisch af na en aantal minuten doch wacht hierop niet!

P1000067 web

Bedankt Peter: interessant en wij hebben allen weer wat bijgeleerd.

Deel dit nieuwsbericht:

Artikel in nieuwsbrief Bagaya-Kapelle

Rotary-Gaasbeek helpt ons de fruitverwerking uit te bouwen in Bagaya

 

 nieuwsbrief bagaya

 Rotary Club Gaasbeek steunt Bagaya-Kapelle bij de oprichting van ons atelier voor de verwerking van fruit en groenten [Zie nieuwsbrief 71 van okt 2016].  Rotary Club Gaasbeek engageert zich om gedurende 3 jaar telkens 6.000 euro bij te dragen voor het atelier.  Zij willen vooral bijdragen in de materiële inrichting van het atelier en in de noodzakelijke vorming in verwerkingstechnieken en in beheer.   Zij dragen met hun steun ook bij in het startkapitaal om suiker en bokalen te voorfinancieren.

Rotary Club Gaasbeek wist ook haar zusterclubs RC Büdingen (Duitsland) en RC Chantilly (Frankrijk) te interesseren voor het project.  Zo werd deze sponsering van in totaal 18.000 € gespreid over 3 jaar mogelijk.

Tijdens een kleine plechtigheid in La Motte werd de cheque van 6.000 € voor 2017 overgedragen. Het was een fijne gelegenheid voor de beide groeperingen om elkaar via presentatie en gesprek beter te leren kennen.

Het is de tweede keer dat Rotary Gaasbeek een project in Bagaya ondersteunt.  In 2009-2011 was Rotaryclub Gaasbeek reeds één der belangrijkste sponsors voor de bouw van een gemeenschapscentrum – jeugdcentrum in Bagaya, een initiatief van Association des Jeunes de Bagaya en Bagaya-Kapelle.

Wat is een Rotaryclub?  Wat doet Rotaryclub Gaasbeek?

De voornaamste doelstelling van een Rotaryclub is dienstbetoon, binnen de eigen gemeenschap, op de werkvloer, op nationaal en internationaal vlak. Rotariërs werken projecten uit in verband met de dienst aan de gemeenschap, die zich richten op mensen met een beperking of in achterstandssituaties, gezondheid van kinderen, armoede en ontwikkeling, milieu. Zij organiseren en steunen de deelname aan nationale en internationale programma’s ten behoeve studenten en (jonge) professionals.

Rotary Gaasbeek is een netwerk van 34 geïnspireerde individuen die hun passie vertalen in relevante sociale doelen ten bate van de gemeenschap.  Rotaryclub Gaasbeek verenigt vertegenwoordigers uit het zakenleven, de administratie en de vrije beroepen uit het gebied Dilbeek, Lennik, Gooik en Ternat die zich voluit achter de Rotary beginselen scharen en via hun acties het Rotary motto  « Service above self » dagelijks in de praktijk brengen.

Gedurende het werkjaar 2016-2017 zal Rotaryclub Gaasbeek in totaal meer dan 30.000 € toekennen aan sociale organisaties.  De projecten die Rotaryclub steunt zijn allemaal gegroeid en geworteld in de streek, ook de internationale.

Deel dit nieuwsbericht:

Paaseitjes voor BuLo Sint-Franciscus

Een jaarlijkse traditie waar de kinderen, de directie, leerkrachten en wij Rotariërs naar uitkijken: paaseitjes voor de kinderen.

Een prachtig en warm onthaal met dans en muziek.

Dit jaar overhandigde Rotary Gaasbeek ook nog een cheque van 1.500€ ter financiering van de verduistering van een lokaal.

2017 04 Paasactie 06 web 2017 04 Paasactie 05 web  2017 04 Paasactie 03 web

2017 04 Paasactie 07 web2017 04 Paasactie 01 web2017 04 Paasactie 02 web

Deel dit nieuwsbericht:

Steun voor Kaga Bandoro – CAR

Monseigneur Bert Van Buel kwam ons een update geven van de moeilijke situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek. Desondanks blijven de verschillende initiatieven die hij opstartte actief en relevant.

2017 04 Van Buel web

Luc Schellen overhandigt in naam van onze club een cheque van 1.000€.

Deel dit nieuwsbericht:

Cheque van 1.000€ voor Levenslust

Herwig Van Laar en Geert Van der Mijnsbrugge van de vzw Levenslust, Sint-Martens-Lennik (grens Schepdaal) kwamen ons de werking en de uitdagingen van hun instelling voorstellen.

Tevens vertelden zij over de kinderboerderij: Rotary Gaasbeek sponsort een duurzame geitenstal te bouwen door de oudere leerlingen.

Omgang met dieren helpt de leerlingen hun angsten te overwinnen en maakt dat zij kalmer teruggaan naar hun groepen.

Levenslust website

Jan De baere, Gilbert Vicca en Frederik Hantson (leden commissie Dienst aan de Gemeenschap) overhandigen de cheque.

Deel dit nieuwsbericht:

Ontmoeting RC Gaasbeek – Bagaya Kapelle

Een mooie delegatie van onze club ging op bezoek bij Bagaya-Kapelle.

Bagaya-Kapelle stelde ons hun realisaties in Bagaya (Senegal) voor en bracht een vooruitgangsrapport over het project ‘Atelier voor verwerking van groenten en fruit’.

RC Gaasbeek steunt dit project gedurende drie jaar met jaarlijks een som van 6.000€.

2017 Bagaya website 01

Wij mochten proeven van de reeds geproduceerde fruitsappen en confituren.

DSC_0020

Meer over het project:

Bagaya is een klein dorp in de Casamance (Zuid-Senegal): 800 inwoners in het droogseizoen, 1500 inwoners in het regenseizoen.

Ook daar is de neerslag verminderd. De opbrengst van de rijstvelden is wisselvallig en mislukt ongeveer één keer om de vijf jaar.

De traditionele waterputten niet diep genoeg meer om het ganse jaar water te voorzien voor de groenteteelten. Eén projectveld met diepere betonnen put is aangelegd.

Er is wel een overvloed aan fruit dat niet allemaal geconsumeerd en verkocht kan worden.  Er gaat fruit verloren. Bovendien zijn de boeren afhankelijk van de prijzen die geboden worden door de opkopers. Er bestaan geen traditionele methoden om fruit te bewaren.

Doelstellingen

 Verlies van fruit tegengaan door bewaartechnieken te gebruiken:

  • confituren
  • drogen
  • verwerken tot nectar en siroop
  • Bewaard fruit langer kunnen consumeren
  • Bewaard fruit zelf verhandelen en minder afhankelijk zijn van de opkopers
  • Het atelier kan een 10-tal inwoners te werk stellen. Dit kunnen 10 mensen zijn die continu in het atelier werken. Dit kunnen ook enkele groepen van 10 inwoners zijn die om beurt een week of veertien dagen werken onder leiding van de staf.

 

Mensen worden opgeleid in de technieken van het verwerken van fruit en groenten en in het economisch en financieel beheer van het atelier. De technische werking en het beheer gedurende zal minstens één jaar opgevolgd en ondersteund worden.

 

Picture3

Er wordt gewerkt met statiegeld en hergebruik. Dit is niet zo gebruikelijk in Senegal. Bokalen en flessen moeten anders telkens opnieuw ingevoerd worden uit Frankrijk.

Na verloop van tijd kan de productie van het atelier uitgebreid en gediversifieerd worden naar de pasteurisatie van fruit en het steriliseren/inmaken van groenten. Het benodigde materiaal is weinig verschillend met dat voor het bereiden van confituur en siropen.

Picture2

Met dit alles willen we bijdragen aan de voedselveiligheid, de lokale economie stimuleren en de plattelandsvlucht tegengaan.

Deel dit nieuwsbericht:

Prachtige vernissage

Een delegatie van Rotary Club Gaasbeek was aanwezig op de prachtige en gezellige vernissage van de tentoonstelling van ons erelid Jacky Duyck in prachtige kader van Kasteel Coloma.

Jacky website 01

Een fiere Jacky bij één van zijn werken.

Jacky website 04Jacky website 03

Jacky website 05

Een nieuwe roeping: wijnetiketten.

 Jacky website 02

Proficiat Jacky met deze prachtige tentoonstelling.

Een aanrader:

van zaterdag 11 maart tot 26 maart.

Voor openingsuren klik hier

Deel dit nieuwsbericht:

Benoveer: maidenspeech Erik Bellemans

Vriend Erik Bellemans boeide de leden met zijn maidenspeech ‘Renoveren? Doe het goed. Benoveer!

Erik website 01

Vaststellingen

– Grootste gedeelte woningbestand is verouderd

– 50% woningen in Vlaanderen dateert van voor 1970

– >200.000 woningen heeft nood aan grondige renovatie en vooral energetische renovatie

– Tegen 2050 moet elk bestaand huis of elk appartement even energiezuinig zijn als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag!

Erik website 02

Erik overliep de isolatienormen, de verschillende opties, een stappenplan om warmteverlies te voorkomen, de renovatiebonus.

Conclusie:

– Start nu! Wacht niet tot 2050!

– BENOveren is de ultieme manier om energiezuinig en efficiënt te renoveren.

– Woning zal generaties weer en wind weerstaan en is klaar voor de toekomst.

– Betere verhuur- of verkoopprijs.

– Lager energieverbruik.

– Meer wooncomfort.

– Goed voor het milieu.

Erik website 03Erik website 04

Proficiat Erik met je bevlogen maidenspeech.

Deel dit nieuwsbericht:

Hommage aan erelid Jacky Duyck

Cultuurcentrum Coloma (Sint-Pieters-Leeuw) organiseert van 11 tot en met 26 maart een hommage aan ons erelid en kunstschilder Jacky Duyck.

Jacky nodigt ons allen en alle sympathisanten uit op de vernissage van deze tentoonstelling (10 maart om 20:30uur).

Download hier info over vernissage: 2017 03 10 Affiche JD

Download hier info over tentoonstelling: 2017 03 10 Uitnodiging Jacky_ Duyck

 

Deel dit nieuwsbericht: